Kabelnoord en de STEAM Cup Challenge

Wat is de goIT STEAM Cup Challenge?

Geplaatst op 2 oktober 2023

De goIT STEAM Cup Challenge is een superleuke en spannende wedstrijd. Leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en studenten van het MBO kunnen meedoen met hun klas. Leerlingen en docenten maken - in het kader van de 21ste eeuwse vaardigheden - op een laagdrempelige manier kennis met STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics).

Meld je hier aan voor de docententraining

Dit jaar staat het ontwikkelen van app voor 1 van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN centraal. Een ‘App for good’! Aan de hand van een uitgebreid lesprogramma en met een spectaculaire finale als sluitstuk dagen wij leerlingen uit om ideeën te pitchen, die bijdragen aan een duurzame wereld voor iedereen.

Duurzame Ontwikkelingsdoelen

In 2015 hebben alle 193 landen die lid zijn van de Verenigde Naties (VN) de doelen aangenomen. Met deze doelen willen zij in 2030 een duurzame wereld voor iedereen bereiken, waarin niemand wordt buitengesloten. De doelen gelden voor alle landen en voor alle mensen. De 17 SDG’s zijn:

Het eindresultaat

Het eindresultaat mag een app zijn, maar echt programmeren hoeft niet. Het gaat vooral om het proces, ontwerp, teamwork en de presentatie.

Voorbereiding voor docenten

Na een inspirerende docententraining van 2,5 uur bij Kabelnoord, ben je in staat om het goIT lesprogramma zelf in de klas te verzorgen. Het goIT lesprogramma omvat 6 modules en beslaat in totaal 12 lesuren. De docenten- training voor scholen uit de regio wordt georganiseerd op dinsdag 21 november '23 van 15.00 tot 17.30 uur bij Kabelnoord in Dokkum.

Wat is het lespakket?

 • Module 1: Overbrugging van de kloof in STEM-vaardigheden en informatica
 • Module 2: Verkenning van Design Thinking
 • Module 3: Identificatie van het probleem
 • Module 4: Duik in UI/UX, Wireframing en Storyboarding
 • Module 5: Bouw je eigen prototype
 • Module 6: Laat je product schitteren tijdens de presentatie

Het eindresultaat: App for good

Het eindresultaat mag een app zijn, maar echt programmeren hoeft niet. Het gaat vooral om het proces, ontwerp, teamwork en presentatie.

Praktische details

 • Ben je docent? Schrijf je klas vóór 14 november '23 in voor de goIT STEAM Cup Challenge
 • Doe mee aan de gratis docententraining op dinsdag 21 november '23 van 15.00 - 17.30 uur bij Kabelnoord in Dokkum.
 • Krijg een kant-en-klaar leerplan van 12 uur.
 • Deadline voor inzending is 1 maart 2024
 • De inzending vereist een presentatievideo van jullie idee van maximaal 5 minuten.Mag jouw klas naar de finale? Dan verzorgt Kabelnoord de busreis naar de finaleplek ergens in Nederland.
 • De winnaar van de goIT STEAM Cup Challenge krijgt een geheel verzorgde dag als VIP in Amsterdam.

Doe mee!

Doe mee aan de goIT STEAM Cup Challenge en laat je leerlingen en studenten schitteren in de wereld van STEAM en innovatie. Samen kunnen we de toekomst vormgeven! Meld je vóór 14 november '23 aan voor de goIT STEAM Cup Challenge.

Meld je hier aan voor de docententraining

Mede mogelijk gemaakt door:
De goIT STEAM Cup Challenge is een initiatief van Breens Network in samenwerking met IT-Randsteden. Verder wordt het mede mogelijk gemaakt door Tata Consultancy Services (TCS). Met hun goIT programma willen zij leerlingen en studenten kennis laten maken met het ontwerpen van oplossingen die de kracht van technologie gebruiken voor innovatie en maatschappelijk welzijn. Het beste van alles is dat dit programma volledig gratis is voor alle deelnemers. Kabelnoord maakt de deelname aan de Steamcup toegankelijk voor scholen in haar leveringsgebied. Er wordt een docententraining in Dokkum georganiseerd en Kabelnoord regelt vervoer naar de finale voor finalisten uit de regio.

 

 

 
 
< WhatsApp Scan & chat

Scan de code met uw mobiele telefoon en begin te chatten of klik op Whatsapp Web