Continuïteit van diensten tijdens Coronamaatregelen                      Pas op voor phishing e-mails!

Glasvezelnetwerk Buitengebied Friesland

• Kabelnoord legt een nieuw glasvezelnetwerk aan in onder ander het buitengebied en is daardoor netwerkbeheerder. Daarnaast is Kabelnoord provider op dit netwerk door het aanbieden van diensten als internet, radio, televisie en telefonie.

Als je gekozen hebt voor een abonnement bij Kabelnoord, kun je voor de installatiewerkzaamheden bij je in huis, het volgende verwachten.

Aannemer Van Gelder Telecom heeft, namens Kabelnoord, het glasvezelpunt in je woning geïnstalleerd. Binnen 10 werkdagen na deze installatie maakt aannemer Centric een telefonische afspraak met je voor het installeren en activeren van de door jouw bestelde diensten. De afgesproken datum dat Centric bij je komt, kun je aanhouden als ‘opzegdatum’ bij je huidige provider, want op dat moment worden de diensten van Kabelnoord bij je geactiveerd.

Waarom heb ik een UTP- en coaxkabel nodig tussen het glasvezelmodem en de Interactieve TV-ontvanger?
    Voor de beste beeld- en geluidskwaliteit heb je een UTP- en COAX-kabel nodig tussen het glasvezelmodem en je Interactieve Televisie ontvanger. Heb je bij je aanmelding gekozen voor een basisinstallatie? Dan is de eerste 20 meter kabel bij de installatie inbegrepen. Is de afstand tussen je glasvezelmodem en de TV meer dan 20 meter? Hou dan rekening met extra kosten.

Op de afgesproken tijd komt de monteur bij je en maakt verbinding met internet, televisie en/of telefonie, al naar gelang je abonnement. Lees wat de Basisinstallatie inhoudt.

Zodra de monteur alles heeft geïnstalleerd, gaat het abonnement in bij Kabelnoord. Is er bij het afsluiten van het abonnement een netwerkvergoeding berekend, dan wordt dit bedrag de eerstvolgende maand geind. Het abonnementsgeld wordt altijd op of rond de 21e van de maand geïncasseerd.

Je nieuwe e-mailadres ontvang je per post nadat de installatieafspraak is gemaakt.

NB: facturen ontvang je heel gemakkelijk digitaal in de mail. Zorg dat het mailadres waar je de factuur op wilt ontvangen bij ons bekend is, dat kun je doen door een mail te sturen met je debiteurnummer of even contact op te nemen via 0519-701 701.

• Als jij een aansluiting hebt afgenomen op het glasvezelnetwerk van Kabelnoord wacht dan met het opzeggen van abonnementen bij je huidige provider. Je ontvangt bericht van Kabelnoord zodra de monteur bij jou thuis komt om de abonnementen te activeren op het nieuwe glasvezelmodem.

• Heb jij je aangemeld voor een glasvezelabonnement van Kabelnoord tijdens de vraagbundeling? Dan krijg je de basisinstallatie t.w.v. € 50,= cadeau. De monteur sluit één computer, televisie en telefoon binnen 20 meter van je glasvezelmodem aan. Is de afstand tussen het glasvezelmodem en jouw apparaten groter en moet er dus extra kabel gebruikt worden? Informeer dan bij de monteur naar de extra kosten. Kijk hier voor een uitgebreide uitleg over de Basisinstallatie.

• De binnenhuisinstallatie kun je in de meeste gevallen ongewijzigd blijven gebruiken. Heb je gekozen voor Interactieve Televisie van Kabelnoord? Dan heb je een COAX- en UTP-kabel nodig vanaf het glasvezelmodem naar jouw Interactieve Televisie ontvanger. Eventueel kan de monteur vernieuwingen in jouw binnenhuisinstallatie voor je uitvoeren tegen de hiervoor vastgestelde tarieven. Uiteraard kun je dit zelf ook (laten) doen.

• Het stroomverbruik van een glasvezelmodem is vergelijkbaar met dat van een kabelmodem. Je gaat dus geen extra energiekosten betalen over het verbruik van het modem.

• Heb jij gekozen voor een glasvezelabonnement van Kabelnoord? Dan plaatst onze aannemer een WiFi-modem in jouw woning. Hiermee heb je standaard de beschikking over draadloos internet. Heb je vragen over draadloos internet? Neem contact op met het servicecentrum.

• Je wachtwoord verandert. De installatiemonteur informeert je hierover tijdens het activeren van jouw abonnementen, nadat de installatie van het nieuwe glasvezelmodem is afgerond. Mede daarom is het van belang dat je thuis bent zodra jouw glasvezelaansluiting wordt geactiveerd.

•

Op de plaats waar de glasvezelaansluiting de woning binnenkomt, dit is meestal de meterkast, zijn twee vrije 230 Volt stopcontacten nodig voor het glasvezelmodem en de zogenaamde gateway. Krijg je ook interactieve televisie en dus een TV-ontvanger voor de bestelde televisiedienst houdt dan ook rekening met een vrij stopcontact bij je televisie.

• Komt jouw adres in aanmerking voor een glasvezelaansluiting van Kabelnoord?  Check  eerst de postcode. Door een bestelling te plaatsen voor een abonnement, meldt jij je aan voor een glasvezelaansluiting. Volg het hele project op www.glasvezel.frl

• Woon je in het buitengebied van Friesland? Doe dan de postcodecheck en controleer of jouw adres in aanmerking komt voor glasvezel. Staat jouw adres op de postcodelijst van de provincie en kom je in aanmerking? Dan ontvang je post van Kabelnoord zodra jouw adres aan de beurt is.

Woon je in de gemeente Noardeast-Fryslân of Dantumadiel? Bekijk dan de voorlopige planning. Je ontvangt post voordat de aanleg van glasvezel in jouw straat gaat starten.

• Woon jij in het buitengebied van Friesland en heb je gekozen voor een abonnement bij Kabelnoord? Dan installeert de glasvezelmonteur de Genexis Platinum 7840 in jouw woning. Deze is standaard voorzien van WiFi.

• Het glasvezelmodem wordt meestal in de meterkast geplaatst. De woningschouwer van aannemer Van Gelder Telecom komt bij je langs om te bekijken waar het glasvezelmodem het beste geplaatst kan worden. Om het glasvezelmodem aan te kunnen sluiten en activeren is minimaal één vrij stopcontact nodig in de meterkast.

• Ja, als je gekozen hebt voor een televisieabonnement van Kabelnoord kun je op meerdere TV's in huis televisie kijken. Je kunt meerdere Interactieve Televisie ontvangers bestellen bij jouw abonnement. Ook kun je gebruik maken van Digitale Televisie.

• Voor de beste beeld- en geluidskwaliteit heb je een UTP- en COAX-kabel nodig tussen het glasvezelmodem en je Interactieve Televisie ontvanger. Heb je bij je aanmelding gekozen voor een basisinstallatie? Dan is de eerste 20 meter kabel bij de installatie inbegrepen. Is de afstand tussen je glasvezelmodem en de TV meer dan 20 meter? Hou dan rekening met extra kosten. Kijk hier voor een uitgebreide uitleg over de Basisinstallatie.

• Kies je voor een internetabonnement van Kabelnoord dan krijg je standaard een dynamisch IP-adres. Wil je graag een vast IP-adres? Kies dan voor het Internet Service Zakelijk pakket. Je krijgt dan één vast IP-adres op poort 4 van je glasvezelmodem. De interne router op het glasvezelmodem wordt bij dit pakket standaard uitgeschakeld. Je dient zelf een router aan te sluiten.

• Powerline adapters kunnen achter het modem worden gebruikt om het internet binnen de woning te transporteren. Het glasvezelmodem beschikt over 4 Gigabit LAN aansluitingen (UTP). Voor de beste betrouwbaarheid en hoogste snelheid raden wij wel altijd UTP-bekabeling aan.

• Als je overstapt naar een andere (internet) provider, betekent dit vaak dat het e-mailadres dat je gebruikt bij je huidige provider komt te vervallen. Vaak kun je je oude e-mailadres wel aanhouden tegen betaling. Kies je voor Kabelnoord? Dan krijg je een gratis e-mailadres van Kabelnoord. Je kunt er ook voor kiezen om een e-mailadres bij een onafhankelijke e-maildienst (vaak gratis) zoals Gmail, Hotmail of Outlook aan te maken. Hulp nodig of vragen? Informeer bij Kabelnoord via 0519-701701.

• Nee, het is niet mogelijk om ISDN-telefoontoestellen op het glasvezelmodem aan te sluiten.

• Heb je gekozen voor Interactieve TV van Kabelnoord? Dan wordt er een (de bestaande) UTP-kabel en COAX-kabel gebruikt om de TV aan te sluiten op het glasvezelmodem. Wil je op al je extra TV's in huis Digitale TV ontvangen? Zorg dan voor COAX-bekabeling naar jouw TV's. Maak je gebruik van meedere Interactieve Televisie ontvangers om TV te kijken? Zorg dan voor zowel een COAX- als UTP-kabel naar deze ontvangers.

• Het is mogelijk om het WiFi-signaal op het glasvezelmodem uit te schakelen. Dit doe je via de instellingen van het modem. Heb je vragen? Neem contact op met het servicecentrum.

• Heb je gekozen voor Internet, TV en/of bellen van Kabelnoord? Dan zorgt de aanwezige monteur ervoor dat jouw eerste computer, televisie en telefoon binnen 20 meter vanaf het glasvezelmodem worden aangesloten. Bekijk hier het aansluitschema. Heb je meer apparaten en wil je dat de monteur deze ook aansluit? Of is de afstand tussen jouw glasvezelmodem en apparatuur meer dan 20 meter? Informeer dan bij de monteur naar de mogelijkheden en tarieven.

aansluitschema

• Om de interactieve TV-ontvanger van Kabelnoord aan te sluiten vanaf de router heb je een combikabel nodig. Dit is een samengestelde kabel van coax en UTP (computerkabel). Coax is nog steeds de meest geschikte kabel om beelden te transporteren en UTP voor computerverkeer en dus de interactieve opdrachten. Door deze oplossing krijg je een televisiesignaal welke niet is gecomprimeerd en dus een scherper beeld geeft. Gebruik een kabel met een keurmerk. Voor het aansluiten van de televisie op de TV-ontvanger wordt een HDMI-kabel meegeleverd.

• Om een DVB-C geschikte televisie aan te sluiten vanaf het glasvezelaansluitpunt heb je een coaxkabel nodig. Deze wordt met een zogenaamde F-connector op het aansluitpunt van de glasvezel gedraaid en kan rechtstreeks op de televisie worden aangesloten. Gebruik een kabel met een keurmerk.

• De coaxkabel is gemaakt voor het transporteren van televisiesignalen en is daarom nog steeds de beste keuze voor een scherp televisiebeeld. Bij het gebruik van alleen UTP (computerkabel) voor Interactieve Televisie moeten de beelden gecomprimeerd worden en dat is bij coax niet het geval en levert daardoor een beter en scherper beeld.