Hoe leg ik een optimaal thuisnetwerk aan?

Wil je de hoogste internetsnelheid uit je abonnement halen? Dat hangt van veel factoren af. Onder andere van de gebruikte computer. Daarnaast is het belangrijk dat je je modem met router zorgvuldig aansluit. In onze adviezen hebben we het soms over een router. Dat kan dan zowel een externe router zijn als het draadloze Kabelnoord-modem waar ook een router in zit.

Word je klant bij Kabelnoord, dan krijg je een modem met een ingebouwde router in bruikleen. Je kunt je computer(s) daarmee op twee manieren met het internet verbinden.

• Bedraad: met een netwerkkabel
  • Draadloos: via WiFi

Ben je al langer klant bij Kabelnoord, dan kan het zijn dat je een modem hebt dat alleen geschikt is voor bedraad internet. In dat geval kun je zelf een draadloze router aansluiten op het modem. Daarmee kun je vervolgens ook draadloos internetten.

Bedraad of draadloos? De voor- en nadelen op een rij

De voordelen van een draadloze verbinding:

• Met een draadloze verbinding heb je geen netwerkkabel(s) nodig.
  • Met een draadloze verbinding kun je op meerdere plaatsen in huis internetten. Je bent daardoor niet gebonden aan een vaste plek.

De nadelen van een draadloze verbinding:

• Met een draadloze verbinding heb je meer kans op een verstoorde, instabiele of langzame internetverbinding.
  • Kabelnoord kan de snelheid en kwaliteit van de draadloze verbinding niet garanderen, als gevolg van de eigenschappen van draadloze technieken.
  • De maximale snelheid van een draadloze verbinding is doorgaans lager dan dezelfde internetverbinding met een netwerkkabel.

De voordelen van een bedrade verbinding:

• Het grote voordeel van internetten met een netwerkkabel is de verbinding. Deze is betrouwbaar en snel omdat de snelheid niet afhankelijk is van omgevingsfactoren.

De nadelen van een bedrade verbinding:

• Je bent minder flexibel omdat je computer bedraad verbonden is met het modem / de router.
  • Je moet een netwerkkabel aanleggen tussen het modem en jouw apparaat.

Beschikt jouw apparaat over een netwerkaansluiting? Voor een stabiele en snelle internetverbinding adviseert Kabelnoord om gebruik te maken van een bedrade verbinding.

Je internetsnelheid is ook afhankelijk van je computer. Volg daarom altijd de volgende adviezen:

• Gebruik een besturingssysteem wat maximaal 2 jaar geleden ge(her)ïnstalleerd is.
  • Gebruik een computer van maximaal 5 jaar oud.

Besturingssystemen
Bij vrijwel alle besturingssystemen, zoals Windows of Mac OS, kun je updates downloaden en installeren. Deze updates zorgen ervoor dat je computer optimaal kan werken. Kabelnoord adviseert dan ook om het besturingssysteem van je computer altijd te voorzien van de laatste versie.

Internetbrowsers en software

Internetbrowser

• Gebruik altijd de laatste versie van je internetbrowser.
  • Schakel voor optimale snelheid alle 'toolbars'* van derden uit.

* Een toolbar is een zogenaamde extra "werkbalk" in de internetbrowser. De heeft een aantal knoppen voor extra functies. De toegevoegde waarde is echter zeer beperkt en vertraagt vaak de snelheid van de internetverbinding.

Downloadprogramma’s

• Downloadprogramma’s kunnen er voor zorgen dat je niet de optimale internetsnelheid behaalt. Dit kan het gevolg zijn van de instellingen van je downloadprogramma. Raadpleeg de supportpagina van het desbetreffende programma om deze instellingen te optimaliseren
  • Downloaden is altijd afhankelijk van de uploadsnelheid van de tegenpartij.

Smartphones en tablets

Internet je met je smartphone en/of een tablet? Dan kan de verbinding langzamer zijn dan met een computer. Dit heeft de volgende redenen:

• Smartphones en tablets zijn altijd draadloos verbonden.
  • Smartphones en tablets hebben minder geheugen en opslagcapaciteit.
  • Smartphones en tablets hebben meestal een langzamere processor.

Wilt je een thuisnetwerk opzetten? Dat kan op meerdere manieren:

• Bedraad
  • Draadloos
  • Combinatie van draadloos en bedraad

Via een draadloos thuisnetwerk internetten kan snel zijn, maar de snelste internetverbinding heb je met een bedraad thuisnetwerk.

Wifi-standaarden
Voor een draadloos netwerk gelden verschillende standaarden, de zogenaamde wifi-standaarden. Deze standaarden hebben een eigen maximale internetsnelheid:

Wifi-snelheid
De snelheid en kwaliteit van een draadloze verbinding is afhankelijk van een aantal factoren. Hieronder vind je deze factoren met tips om de snelheid zo hoog mogelijk te houden.

1. De locatie van de router
    Een draadloze verbinding werkt het beste als er niets tussen je computer en de router staat. Metalen oppervlakten en muren of vloeren van gewapend beton maken de verbinding langzamer.

2. Verstoring door andere (draadloze) apparaten

Er is een aantal zaken die je internetverbinding kunnen verstoren:

Draadloze netwerken van mensen bij je in de buurt.
(Draadloze) apparaten bij jou en/of de buren in huis. Denk hierbij aan: babyfoons, magnetrons, draadloze videozenders, etc. Deze apparaten kunnen alleen verstoren als ze aan staan.

Wat kun je doen om de negatieve invloed van de locatie en andere apparaten te beperken?

• Zorg dat er zo min mogelijk tussen je router en je computer staat. Denk hierbij aan ramen, muren en betonnen plafonds.
  • Zorg dat de afstand tussen je computer en de router zo klein mogelijk is. Hoe verder de computer van de router afstaat, hoe langzamer de verbinding wordt.
  • Zet het router niet op de grond maar iets hoger. Bijvoorbeeld op een tafeltje of kastje.
  • Pas de stand van de antenne en/of router aan. Als je de router een paar centimeter verplaatst, kan dit het signaal soms al enorm verbeteren.
  • Maak je gebruik van een draadloos modem van Kabelnoord? Dan dient deze zo dicht mogelijk bij het hoofdaansluitpunt geïnstalleerd te worden.

Voor alle bovenstaande adviezen geldt dat deze geen garantie zijn voor succes. Het is vooral een kwestie van uitproberen en/of combineren.

Kies een geschikt kanaal voor je verbinding
Draadloze verbindingen worden uitgezonden via verschillende kanalen. Je kunt zelf kiezen welk kanaal je wilt gebruiken. Wil je een optimale verbinding? Kies dan een kanaal dat vrij of minder druk is. Zorg er ook voor dat op de kanalen ernaast geen sterke zenders zitten.

In de handleiding van je router vind je hoe je een kanaal instelt. Lukt dit niet? Bel met het Servicecentrum van Kabelnoord.

Bepaal welke apparaten je op je thuisnetwerk aansluit
Heb je meerdere apparaten op je thuisnetwerk aangesloten? En worden deze apparaten ook gebruikt? Dan wordt de maximale snelheid voor al deze apparaten beïnvloed door het apparaat met de laagste Wifi-standaard.

Wil je dit niet, dan kun je de instellingen van je router wijzigen. Stel daar dan in welke Wifi-standaard gebruikt mag worden. Apparaten met een lagere Wifi-standaard hebben dan geen verbinding met je thuisnetwerk.

In de handleiding van de router vind je hoe je deze instellingen wijzigt.

Gebruik goede netwerkkabel(s)
Heb je je computer met een netwerkkabel aangesloten op je router? Ook dan haal je niet altijd de hoogste internetsnelheid. Gebruik daarom altijd een netwerkkabel met de aanduiding: CAT5E of CAT6. Deze netwerkkabels kun je o.a. bij de Kabelnoorddealers kopen. Wil je een internetsnelheid van 100Mbps of meer? Gebruik dan een netwerkkaart van 1Gbps of hoger. Deze netwerkkaarten koop je in een computerspeciaalzaak.

Wifi-frequentiebanden
Wifi-kanalen zijn verspreid over twee frequentiebanden, namelijk 2.4GHz en 5GHz. Deze twee banden hebben verschillende voor- en nadelen. Oudere apparaten ondersteunen doorgaans alleen 2.4GHz. Veel nieuwere apparaten kunnen met beide frequentiebanden overweg.

Voordelen 2.4GHz:

• Heeft een groter bereik.
  • Gaat (iets) beter door muren en vloeren.
  • Wordt door bijna alle apparaten ondersteund.

Nadelen 2.4GHz:

• Lagere snelheid en stabiliteit.
  • Veel meer last van interferentie met andere draadloze apparaten en netwerken.

Voordelen 5 GHz:

• Hogere snelheid en stabiliteit
  • Minder last van interferentie met andere draadloze apparaten en netwerken.

Nadelen 5 GHz:

• Gaat minder door muren en vloeren.
  • Heeft een kleiner bereik.
  • Niet alle apparaten kunnen hiermee overweg.