Nieuws van Kabelnoord
Rest van Noardeast-Fryslän krijgt ook glasvezel

Rest van Noardeast-Fryslân krijgt ook glasvezel

Geplaatst op 14 mei 2019

,,De regio Noardeast-Fryslân loopt voorop als het gaat om de aanleg van glasvezel’’, zegt Niek Geelhoed. ,,Op andere plekken in Nederland wordt ook wel glasvezel aangelegd, maar dat in een heel gebied honderd procent van de adressen is aangesloten op glasvezel, zie je nergens.’’ Ameland en Schiermonnikoog zijn inmiddels al volledig voorzien van glasvezel. Kabelnoord heeft de aannemer nu opdracht gegeven om ook de resterende werkzaamheden in de (voormalige) gemeenten Dongeradeel, Kollumerland en Dantumadiel in te plannen. Het gaat om ongeveer 12.000 percelen.

Kabelnoord start na de vakantie, op 12 augustus in deelgebied 1.

Kijk hier voor de indeling

Uniforme behandeling

Kabelnoord heeft tussen 2014 en 2016 al 19.000 percelen aangesloten in deze regio. Maar in 2017 stopte de bank met de financiering voor de rest van de glasvezelaanleg. ,,We hebben toen nog geprobeerd om de financiering op andere manieren rond te krijgen, maar dat lukte niet. Mede doordat we momenteel in de buitengebieden in de rest van Friesland glasvezel aanleggen, hebben we het nu met nieuwe banken voor elkaar gekregen om ook de aanleg in de rest van deze regio te financieren’’, stelt Geelhoed die blij is dat Kabelnoord straks alleen nog klanten heeft die op glasvezel zijn aangesloten. ,,Dat is voor het beheer het gemakkelijkst. En ook voor de klanten vinden wij het belangrijk om iedereen op dezelfde manier te behandelen.’’

Sneller en stabieler internet

Vooral voor de toekomst is glasvezel volgens Kabelnoord van belang. ,,De ontwikkelingen op het gebied van internet nemen alleen maar toe waardoor je steeds meer capaciteit nodig hebt. Internet via glasvezel is veel sneller en stabieler dan de huidige coax-aansluiting. Klanten zullen het verschil meteen al kunnen merken. Voor de rest blijven de producten en prijzen gelijk. Bijkomend voordeel voor klanten is dat het glasvezelnetwerk een open netwerk is. We hopen nieuwe providers op het netwerk te verwelkomen waardoor bewoners kunnen kiezen uit verschillende aanbieders”, legt Geelhoed uit.

Samenwerking sociale dagbesteding en Douma

De graafwerkzaamheden gaan in mei van start met de bedrijventerreinen Betterwird en de Hogedijken in Dokkum. Dit is het laatste gebied in Dokkum dat nog geen glasvezel heeft. Daarna begint Kabelnoord met het weghalen van kasten. Die zullen uit het straatbeeld verdwijnen. Na Dokkum is Damwâld aan de beurt. Vooraf krijgen alle inwoners die in aanmerking komen voor een glasvezelaansluiting persoonlijk een brief in de bus. De brieven en informatiekranten worden verpakt door medewerkers van de sociale werkplaats Dagbesteding Wil. Drukkerij Douma uit Dokkum drukt alle brieven, enveloppen, aanmeldformulieren en de glasvezelkranten. Geelhoed: ,,Op deze manier willen we bedrijven uit de regio bij dit project betrekken. Beide bedrijven krijgen binnenkort een nieuwe glasvezelaansluiting van Kabelnoord omdat ze op Betterwird gevestigd zijn. In het najaar van 2019 kunnen de eerste klanten gebruik maken van een razendsnelle verbinding.’’

Op de bijgevoegde foto staan van links naar rechts:
Medewerkers van Dagbesteding Wil, Theo Berends (Wethouder gemeente Noardeast-Fryslân), Rogier Peters (Directeur Drukkerij Douma), Niek Geelhoed (Directeur Kabelnoord)

< WhatsApp Scan & chat

Scan de code met uw mobiele telefoon en begin te chatten of klik op Whatsapp Web