Integrale herhaling Elfstedentocht 1985 op NPO Best

Geplaatst op 19 februari 2015

Unieke sportbeelden voor het eerst terug op TV

NPO Best zendt het complete tv-verslag van de Elfstedentocht 1985 opnieuw uit op zaterdag 21 februari. Het is op die datum precies 30 jaar geleden dat de tocht werd verreden. Nederland heeft er op dat moment 22 lange jaren op moeten wachten en het is allerminst zeker dat de tocht der tochten ook daadwerkelijk kan doorgaan. Het begint alweer te dooien en niemand gelooft er nog in. Toch, op het allerlaatste moment, spreekt voorzitter Jan Sipkema de woorden “it sil heve”, het gaat gebeuren! De NOS was toentertijd niet voorbereid op zo’n groot evenement. De duizenden rijders zijn al improviserend voor het eerst uitgebreid in beeld gebracht in een dertien uur durend live spektakel. Ruim 8 miljoen Nederlanders zaten voor de buis.

Koos Postema neemt de kijker mee vanaf de start in het donker, tot de laatste deelnemers die laat in de avond binnenrijden. NPO Best zendt al het materiaal nogmaals uit, op de seconde nauwkeurig. Dit betekent vanaf 05.00 uur de nachtuitzending met de start, daarna vanaf 07.15 uur de complete tocht met de eindsprint van de uiteindelijke winnaar, Evert van Benthem. Van Benthem die na iets minder dan 7 uur als eerste wedstrijdrijder over de finish komt, wordt opgewacht door een enorme menigte onder wie toenmalig Koningin Beatrix.

De sfeerbeelden van het schitterende Friese land met de meer dan 15.000 schaatsers zijn tot ver in de avonduren te zien. Om 21.20 uur start het laatste deel waar in het donker de toerrijders de Bonkevaart op schaatsen om het felbegeerde Elfstedentochtkruisje in ontvangst te nemen.

Kijk gratis via kanaal 58 van Kabelnoord

Geniet van een historische Elfstedentocht, zaterdag 21 februari de hele dag op NPO Best. Kabelnoord abonnees kijken op deze dag gratis naar NPO Best via kanaal 58.