Online shoppen zonder risico

Geplaatst op 5 december 2017

Veilig online op al je apparaten

Tegenwoordig kun je overal je mail checken, internetten, snel geld overmaken, Netflixen en WhatsAppen. Dingen die we heel gewoon vinden en waarbij we vaak ongemerkt van de ene Wi-Fi naar de andere overgaan (mits je die hebt ingesteld) of een openbare Wi-Fi gebruiken. Daarnaast switchen we moeiteloos tussen diverse apparaten. We staan er niet eens bij stil, maar dit kan risico’s met zich meebrengen. Terwijl je je huis meestal goed beveiligd hebt met inbraakveilige ramen en deuren, weten inbrekers ongezien via internet binnen te komen.

Daarom maken wij je bewust met de volgende tips. Veilig internetten hangt niet alleen af van een beveiligingspakket, maar vooral ook van je eigen gedrag!

Tips

1. Wi-Fi thuis
Met Wi-Fi kun je door je hele huis draadloos internetten met verschillende apparaten. De kans is groot dat je Wi-Fi-netwerk zichtbaar is voor anderen in de buurt. Als je je Wi-Fi niet beveiligd hebt, loop je het risico dat anderen toegang krijgen tot persoonlijke gegevens en bestanden. Beveilig je thuis-Wi-Fi daarom met een wachtwoord.


2. Wachtwoordgebruik
Met een wachtwoord bescherm je niet alleen Wi-Fi, maar ook je persoonlijke en belangrijke gegevens op bijvoorbeeld je computer, smartphone, tablet en social media. Een sterk wachtwoord bestaat uit letters, hoofdletters, cijfers en leestekens. Gebruik verschillende soorten wachtwoorden voor verschillende toepassingen. Zorg ervoor dat je eigen apparaat niet toegankelijk is zonder wachtwoord. Zo kan niemand bij je persoonlijke gegevens als je smartphone of tablet zoek raakt of gestolen wordt. 


3. Betalen voor online shoppen

Steeds vaker worden inkopen online gedaan. Een veel gebruikte betaalmethode om te betalen op internet is dan IDEAL. Vanuit de website waar je een bestelling plaatst, ga je met een beveiligde verbinding naar de betaalomgeving van je eigen bank. Een beveiligde website herken je aan het woord veilig en het 'slotje' aan het begin van de adresbalk. 

Websites met meer informatie over veilig internetten:

https://veiliginternetten.nl/

https://www.veiligbankieren.nl


Een goed beveiligingspakket voorkomt narigheid!
Naast deze tips is het van belang om een goed beveiligingspakket te gebruiken. Kabelnoord biedt daarom het pakket van F-secure aan, waarmee je goed beveiligd bent tegen o.a. virussen, spam en hackers.