Micro:bit cadeau voor alle tienjarigen in Dongeradeel

Geplaatst op 19 oktober 2017

Voor alle kinderen uit Dongeradeel die in oktober tien jaar worden ligt een bijzonder cadeau klaar in de Bibliotheek. Tijdens het verjaardagsfeestje op woensdag 25 oktober krijgen zij allemaal een Micro:bit, een mini-computer waarmee ze kunnen programmeren, spelletjes spelen en muziek, robots of apps maken. Het is een initiatief van de gemeente, Kabelnoord en de Bibliotheek en uniek in Nederland. Elke maand ontvangen de kinderen die dan 10 worden een uitnodiging voor hun feestje. Het project start nu in Dongeradeel, maar de wens is om dit uit te breiden naar meer gemeenten.

Bekijk hier de foto's van het eerste verjaardagsfeest in Dokkum

Alle kinderen uit Dongeradeel die het komende jaar tien worden, ontvangen in de maand dat ze jarig zijn een uitnodiging van de burgemeester. Op vertoon van de uitnodiging krijgen ze toegang tot het verjaardagsfeestje in de Bibliotheek. Daar is taart, er hangen slingers en ballonnen én het cadeau staat er op ze te wachten: een Micro:bit.

Elke woensdagmiddag: Micro:bit Meet-up
Als de taart op is en het cadeau uitgepakt, gaan de kinderen aan de slag met hun mini-computer. Ze kunnen er thuis of in de bibliotheek verder mee spelen. Elke woensdagmiddag na school stelt de bieb namelijk ruimte beschikbaar voor een Micro:bit Meet-up. Dat voorziet in een behoefte, weten de initiatiefnemers. Kabelnoord en de Bibliotheek organiseren namelijk ook elke tweede vrijdag van de maand een CoderDojo en deze zijn tot het eind van het jaar volgeboekt.

Het belang van digitale vaardigheden
De mogelijkheden van internet en ict hebben enorme invloed op hoe we werken, zorgen, leven en communiceren met elkaar. Digitale vaardigheden, zoals basiskennis over ict, het kunnen beoordelen van betrouwbaarheid van informatie, mediawijsheid en het begrijpen hoe computers werken, zijn nu al onmisbaar en worden in de nabije toekomst alleen maar belangrijker. Aanleiding voor gemeente Dongeradeel, Kabelnoord en Bibliotheken Noord Fryslân om te starten met het project Tien, tijd voor je eigen Micro:bit. Hiermee krijgen kinderen uit de regio de juiste vaardigheden om nu en in de toekomst mee te kunnen doen.

Samenwerking tussen gemeente Dongeradeel, bibliotheek en Kabelnoord
Na het succes van CoderDojo Dokkum heeft Kabelnoord opnieuw Bibliotheken Noord Fryslân benaderd om dit project samen op poten te zetten. Het betrekken van de gemeente ligt voor hand: zo werkt de gemeente op het gebied van Boekstart ook samen met de bibliotheek. Ouders die een geboorte aangeven op het gemeentekantoor ontvangen een uitnodiging om het kind gratis lid te maken van de bibliotheek en daar een Boekstart-koffertje in ontvangst te nemen. Waar Boekstart gericht is op het stimuleren van lezen, is Tien, tijd voor je eigen Micro:bit gericht op het bevorderen van de digitale geletterdheid.