Kerkradio via Kabelnoord

Geplaatst op 18 februari 2014

Het netwerk van Kabelnoord gaat over van coax naar glasvezel. Deze overgang vraagt om een nieuwe insteek voor kerkradio. In 2013 zijn alle kerken door middel van bijeenkomsten en schriftelijke informatie geïnformeerd over de alternatieven.

Kerkradio via digitale televisie
Kerken kunnen kiezen uit twee alternatieven. Het eerste alternatief is kerkradio beluisteren via het Digitale Basisabonnement van Kabelnoord. Kerken krijgen hun eigen radiokanaal toegewezen. De komende weken komen de eerste kerkelijke kanalen beschikbaar. Inmiddels hebben zich elf kerken aangemeld voor dit alternatief. Klanten van Kabelnoord beluisteren gratis de diensten van alle kerken. Klanten die nog geen beschikking hebben over digitale televisie, kunnen bij gespecialiseerde verkooppunten voor enkele tientjes de benodigde digitale ontvanger en smartcard kopen. Huidige digitale televisieklanten stemmen gewoon af op het kanaal van hun keuze. De eerste kerk is binnenkort te beluisteren op kanaal 950.

Kerkradio via internet
Naast de optie voor kerkradio via de digitale kanalen,  is er een optie om de kerkdiensten via internet te beluisteren. Kabelnoord heeft  diverse marktpartijen gepresenteerd die een geschikt alternatief via internet bieden. Een overgang naar kerkradio via internet vraagt een maandelijkse investering van de kerk en de klant. Zowel de kerk, als de klant dienen in het bezit te zijn van een internetverbinding. Ook kennen aanbieders voor online kerkradio een abonnementsconstructie. Kabelnoord benadrukt dat online kerkradio het alternatief voor de toekomst is.

Toegankelijk alternatief
Er is enige verwarring ontstaan over de doorgifte van kerkradio door Kabelnoord. Kabelnoord zou de doorgifte direct stoppen en kerken en klanten dwingen tot het afnemen van het alternatief via internet. Dit is niet het geval. Kabelnoord heeft de kerken die gebruik maken van de huidige oplossing aangeschreven en biedt een toegankelijk alternatief voor ouderen.