Veilig internetten met Kabelnoord

WiFi optimaliseren

Kabelnoord levert supersnel internet. Maar is supersnel internet ook wat je ervaart op je apparaten? Op deze pagina leggen we uit hoe je optimaal gebruik maakt van ons netwerk. Wij leveren de basis, jij kunt de juiste omstandigheden creëren om supersnel te kunnen internetten.

Hoe meet je snelheid?
De maximale snelheid die je kunt behalen met je abonnement is altijd gebaseerd op bekabelde verbindingen. Wij adviseren om via een kabel te internetten, want dit is altijd stabieler dan draadloos. Veel mensen internetten via WiFi, hierdoor ontstaat vaak verwarring over de snelheid die gehaald zou kunnen worden. Doe je een speedtest? Zorg altijd dat je bekabeld test. Via een goede UTP-kabel behaal je (in de meeste gevallen) de snelheid van je abonnement.

Optimaliseer je WiFi-verbinding
Middels een UTP-kabel behaal je de snelheid van jouw abonnement, maar als je draadloos verbonden bent met het internet, dus via WiFi, dan kan die snelheid minder zijn. Kabelnoord levert de verbinding en zorgt dat op het geïnstalleerde modem de internetsnelheid van jouw abonnement binnenkomt. Dit deel van de verbinding leveren wij, vanaf hier is het aan jou om omstandigheden voor optimale WiFi te creëren.

Creëer optimale omstandigheden:

1. Haal storingsbronnen weg
Haal storende elementen uit de buurt (enkele meters) van het modem. Storende apparaten zijn o.a.: babyfoons, digitale weerstations, DECT telefoons, videobewakingssystemen, magnetrons, draadloze lichtschakelaars. Plaats ook nooit de televisie (of radio) direct voor het modem. Vermijd daarnaast metalen voorwerpen zoals spiegels in de directe omgeving van het modem. Ook gewapend beton en vloerverwarming kunnen van invloed zijn op WiFi-signaal.

2. Controleer welke WiFi-standaard jouw apparatuur heeft
Alle apparatuur is onderverdeeld in WiFi-standaarden. Van traag naar supersnel zijn dit: b, a, g, n en ac. Kabelnoord adviseert abonnees om apparaten die nog werken met de verouderde WiFi-standaard b, niet meer te gebruiken.

Het geplaatste modem werkt het beste samen met apparatuur van dezelfde standaard. Indien je in je WiFi-netwerk een apparaat gebruikt met een lagere standaard dan het modem, dan past de snelheid van de WiFi zich aan naar de snelheid van dit (tragere) apparaat. Bedenk dus goed of het verstandig is om op een oude laptop te internetten, of om bijvoorbeeld kinderen een oudere smartphone te geven. Deze oude apparaten halen ongemerkt snelheid uit het netwerk, waardoor je ook op nieuwere apparaten een tragere verbinding ervaart. Een apparaat is volgens Kabelnoord ‘ouder’ wanneer het ouder is dan 4 jaar. WiFi-standaarden worden vermeld in de gebruiksinstructies van het apparaat.

3. Zet een andere frequentie voor het WiFi-kanaal in
Maak je gebruik van de 2,4 GHz frequentieband op het modem? Als je het modem even van de stroom haalt, zoekt het na opnieuw inschakelen automatisch naar de beste frequentie van dat moment. Aangezien veel mensen via WiFi internetten, is het handig om jouw modem in te stellen op een ander vast kanaal dan de buren. Kies bij het instellen van jouw modem uit kanaal 1, 6 of 11. Het WiFi-signaal van de buren beïnvloedt namelijk jouw verbinding én andersom. Zie het alsof je samen dezelfde snelweg gebruikt. Je kunt 130 rijden op de snelweg, maar als het druk is word je gedwongen om langzamer te rijden. Zo gaat het ook met WiFi. Zorg dus dat je een andere WiFi-snelweg gebruikt dan je buren.

Heb je een glasvezelaansluiting in je woning? En maak je gebruik van een glasvezelmodem van het merk Genexis? Bekijk dan hier hoe jij je WiFi-kanaal zelf kunt aanpassen.

Meer informatie of vragen? 
Lukt het niet om jouw WiFi-netwerk te optimaliseren? Bel dan met ons Servicecentrum op 0519-701 701. We helpen je graag verder. Kabelnoord telefonieklanten bellen gratis, voor anderen geldt het reguliere tarief voor vaste nummers.